twittermania.nl

facebook rss

Reuters waarschuwt z’n journalisten voor te enthousiast gebruik van Twitter. Het persbureau wil dat redacteuren hun scoops eerst naar buiten brengen via de reguliere kanalen, voordat ze het nieuws via Twitter de wereld in sturen. Dit staat in de nieuwe internetrichtlijnen van Reuters. Ook wil Reuters dat journalisten in hun profiel vermelden dat ze voor het persbureau werken en dat ze tweeten op persoonlijke titel. Verder mag er niets negatiefs over Reuters worden getweet.

Het persbureau staat wel weer toe dat journalisten andermans nieuws retweeten. Ook moeten redacteuren van Reuters oppassen met het geven van hun mening via Twitter en andere sociale media. ‘Doe niets wat ons onafhankelijke en onpartijdige imago schade kan berokkenen”, is het devies.

Verder wordt redacteuren aangeraden om hun Twitter-berichten te laten nakijken door een collega, al dan niet na publicatie. Daarnaast zouden journalisten van Reuters op sociale netwerken als Twitter en Facebook terughoudend moeten zijn met het uiten van hun mening. Volgens Reuters mag er niet worden getwijfeld aan de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van een journalist van het persbureau. Daarom zouden journalisten ook kritisch moeten zijn bij het posten van links die een hoax kunnen zijn.

Voordat een verslaggever onder werktijd gebruik mag maken van sociale netwerken, moet hij bovendien toestemming vragen aan zijn baas. De richtlijnen verbieden Reuters-redacteuren tot slot om zich online voor iets anders uit te geven dan journalist, bijvoorbeeld in chatrooms of fora. Het kraken van wachtwoorden of het omzeilen van beveiligingsmaatregelen is al helemaal uit den boze.

Gerelateerde artikelen

Reageer...