twittermania.nl

facebook rss

Twitter is samen met bijvoorbeeld Facebook en Hyves onderdeel van wat we tegenwoordig social media noemen. Voor mensen die dingen maken voor anderen worden deze kanalen steeds belangrijker. Vaak draait het om “Hoe krijg ik meer volgers”, “Hoe laat ik mensen mijn product of dienst ervaren” en meer van dergelijke doelstellingen. Daarom worden er nogal wat manieren bedacht hoe deze zaken te combineren zijn. Recent ontdekte ik deze optie waar ik nogal van gecharmeerd ben en waarvan ik denk dat daar heel mooie mogelijkheden voor zijn: Pay with a tweet.

Pay with a tweet werkt als volgt: je stelt iets (een pdf, een mp3 of wat doen ook als het maar digitaal te verkrijgen is) beschikbaar, maar er is één voorwaarde; je moet een vooraf opgestelde tweet versturen naar je eigen volgers.

Als ik bijvoorbeeld een onderzoek over Twitter gratis kan downloaden door een tweet te versturen naar mijn volgers waarin ik ze erop wijs dat onderzoek gratis te downloaden is dan is de kans groot dat ik dat doe… omdat a ik het product gratis kan krijgen en b de kans ook groot is dat mijn volgers ook interesse hebben in het onderzoek. Dat komt omdat uit onderzoek blijkt dat tweeps vaak door gelijkgestemden gevolgd worden.

Op de site van Pay with a tweet kun je heel makkelijk een speciale button aanmaken die je op een website kunt zetten, via social media wijs je de eerste mensen op het bestaan van die webpagina en dan begint het balletje te rollen. De eerste downloader verspreid de boodschap weer naar zijn of haar volgers, die het weer naar zijn of haar volgers verspreiden. Het effect lijkt erg op een kettingbrief en het virale effect van de actie zal al snel zichtbaar worden.

Op die manier kun je heel makkelijk een bepaalde actie uitzetten binnen een bepaalde doelgroep. Om de langere termijn effecten ook goed te kunnen monitoren ed zul je wel een strategisch actieplan uit moeten zetten, maar om de eerste burst te genereren is dit een ideaal middel, zeker als je maar een beperkt budget tot je beschikking hebt.

Ik kan me dit perfect voorstellen voor bijvoorbeeld bandjes (geef één nummer van je cd weg om meer mensen kennis te laten maken met je muziek) of geef een onderzoek weg om te laten zien hoe goed jij bent in je product of dienst. Op de demo pagina staan al enkele voorbeelden die Pay with a tweet gebruiken.

Zelf schafte ik het boek/ onderzoek ‘Oh my god what happened, and what should I do’ al op die manier aan. En dat beviel me prima! De button vind je op de homepage van Pay with a tweet, probeer het zelf!

©Twittermania

Gerelateerde artikelen

Reageer...