twittermania.nl

facebook rss

Ik denk dat iedereen inmiddels al wel bekend is met het fenomeen QR-Code. Niet? Dan moet je even deze wiki-pagina erop nalezen. Deze infographic van de geschiedenis van QR=Codes is ook erg informatief. QR-codes kunnen allerlei extra informatie verbergen, van links tot complete virtuele Layers. Maar afgelopen week ontdekte ik een blogpost, die al uit 2009 stamt, die een toepassing toonde waarvan ik denk dat die heel makkelijk in te zetten is voor bijvoorbeeld Tweetstakes (acties via Twitter).

Bovenstaande afbeelding toont je de gedachte achter de methode. Je maakt een QR Code en als iemand die inscant dan is het resultaat dat een voorbeschreven tweet te voorschijn komt die de gebruiker dan alleen nog maar hoeft te zenden.

Om dat te bereiken moet je:

 1. De url aanmaken:
  http://twitter.com/home?status=insert%20your%20message%20here De rode tekst is de tekst die je moet aanpassen aan je eigen wensen. Let daarbij op dat spaties erin gezet moeten worden met de code %20. Twee andere belangrijke codes die je waarschijnlijk nodig hebt zijn %40 is @ en %25 is #.
  Bovenstaande optie blijkt problemen op te leveren voor sommigen, maar via onderstaande site werkt het perfect!
  Vind je dat te moeilijk, dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van een site die een url naar de statusupdate genereeert.
 2. Daarna moet je de code in een QR-code generator plakken om het image te maken. Iedere site die QR codes genereert kan dat, maar deze werd in het artikel genoemd.

Natuurlijk heb ik bovenstaande geprobeerd en hier is het resultaat:

Scan bovenstaande code in en je kunt de tweet versturen! Tip: je QR code scanner moet wel inloggen op Twitter om de tweet te versturen.

Bron: bbh-labs.com  ©Twittermania @Hermaniak

Hmm, er schijnt met bovenstaande QR is mis te gaan bij het renderen van de &20 tekens naar spaties. Hieronder een nieuwe poging:

 

Deze werkt correct, de truc is dus om de tweet niet uit te schrijven in een url met die %20 en %40 codes erin, maar om de tip te gebruiken die de tweet via een verkorte url maakt.

Gerelateerde artikelen

6 reacties to “Handig: een QR code die een tweet stuurt!”

 1. Warvis says:

  Ik heb het geprobeerd via iPhone 4 en QRReader. Die lijdt me naar m’n Twitter pagina waar ik moet inloggen. De tweet die geplaatst wordt bevat echter geen spaties maar telkens letterlijk de tekst “%20″.

 2. Ger Nijkamp says:

  Prachtige methode..! Ik merkte wel dat op de iPhone (iOS 4.3.5) en QRReader alle spaties in de tekst omzette in de hexadecimale ASCI code ‘%20′ waardoor het onleesbaar werd.

 3. Een leuke manier van het gebruik van een QR code! Wat ik alleen als drempel zie, is dat je altijd moet inloggen in je Twitter account. Daar mag nog iemand iets op verzinnen. Zo’n QR app moet gewoon direct gelinkt zijn aan je twitter, facebook en al die andere accounts.

 4. breureka says:

  Het werkt middels barcode scanner. Alleen optie twidroyd werkt niet, wel via twitter.com. Eerste keer wel inloggen daarna niet meer.

 5. Rick says:

  Hoe moet ik de url embedden?
  Als ik bijvoorbeeld wil maken:
  Twitter mania is te gek!
  Hoe komt de url er dan uit te zien.
  Als ik een invoer veld heb, wat moet ik daar dan invoeren achter http://twitter.com/home?status=
  Help help

 6. @Rick Ik snap je vraag niet helemaal. als je een url van (bijv) twittermania hierbij wil invullen kies je gewoon http://www.twittermania.nl als url. Als je een tweet met daarin de url van twittermania wil embedden, stuur je eerst de tweet en dan inderdaad de url met de status zoals in je vraag.
  Beantwoordt dat je vraag?

Reageer...