twittermania.nl

facebook rss

Wie meer wil doen met Twitter dan gezellig keuvelen met totaal onbekenden besteedt waarschijnlijk regelmatig aandacht aan zijn volgers. Wie mij vaker leest weet dat ik niet zoveel geef om véél volgers, maar dat mijns inziens de juiste volgers veel belangrijker is. Maar wat zijn de juiste volgers, en als ik dat al weet, hoe kan ik ze dan vinden en hoe zorg ik dat ze me gaan volgen? Hieronder enkele tips en tools die je daarbij kunnen helpen.

Allereerst de gebruikelijke disclaimer, wij proberen je nooit te zeggen hoe iets moet, maar willen je wel helpen bij hoe iets kan. De keuze is altijd aan jou.

Dat gezegd hebbende:

 1. Denk eerst na over wie je als volgers wil!
  Het lijkt een open deur, maar strategie is het uitgangspunt voor bijna alles. Zonder strategie, de reden waarom je überhaupt met Twitter begon,  ben je oeverloos aan het zwemmen en zul je nergens komen. Zelfs als experimenteren het doel is kun je dat benoemen.
  Bedenk dus ook wat je onderwerp/ je niche/ je bedrijfsdoelstelling is. Als je dat weet kun je gaan zoeken naar de juiste mensen waarvan je wilt dat die je gaan volgen.
 2. Maak je bio compleet
  Mijn collega schreef onlangs een interessant artikel over het belang van je bio en ik schreef ook al eerder een artikel over bio-optimalisatie. Als je daar alleen in zet dat je hobby motorraces zijn, maar je Twitter account gaat zakelijk over goudvissen; dan loopt er iets spaak. Mensen die graag meer zouden willen weten over goudvissen, potentiële klanten!, zullen je aan de hand van je bio niet vinden.
 3. Volg anderen door wie je teruggevolgd wil worden
  Zit je al op Facebook, of beter nog LinkedIn? Kijk dan daar naar je connecties en ga relevante mensen volgen die aangegeven hebben dat ze op Twitter zitten. Als je je LinkedIn netwerk zorgvuldig opgebouwd hebt kennen die mensen je al van eerdere ontmoetingen. Zij zullen je dus eerder terug gaan volgen.
  Evenzo, kijk bij who to follow, gebruik tools als Commun.it om invloedrijke mensen te vinden die in jouw vakgebied belangrijk gevonden worden.
  En als je ze dan volgt, ga interactie met ze aan, verwacht in ieder geval niet zomaar teruggevolgd te worden.
 4. Het niet over jou…
  Nee, echt niet, natuurlijk ben ik wel geïnteresseerd in je dagelijkse beslommeringen, maar als je alleen tweet waar je luncht, dat je naar zwemles gaat en daarna de BBQ gaat afstoffen; dan haak ik af… zakelijk gezien dan.
  Omgekeerd geldt hetzelfde. Je bent niet alleen zakelijk, dus als je 100% links naar je site tweet dan weet ik dat na 1, 2 of 3 keer wel. Mix je tweets (50-50 is de stelregel) tussen zakelijk en privé. En nu we het er toch over hebben. Als je links post, post dan deeplinks die me direct tonen wat je in je tweet stelt en probeer me niet te droppen aan de voordeur waarna ik zelf maar moet gaan zoeken.
 5. Hahstag, retweet en reply
  Oftewel: interactie en engagement. Dat zorgt ervoor dat je teruggevolgd wordt. Retweet die interessante blogpost van die invloedrijke tweep in jouw niche, reageerd erop met een tweet of reageer onder het artikel. Deel jouw inzichten en kennis. Als iemand iets aan je vraag via een @mentions, antwoord dan. Lijkt logisch, maar hoe vaak zie je niet dat een account alleen maar dingen tweet, zendt, en nooit reageert op vragen of opmerkingen. Dat kun je simpel zien door iemands timeline eens te bekijken.
  En gebruik je hashtags, maak ze relevant, mix je in discussies die gevoerd worden rond een relevante hashtag, maar draag bij, deel en help. Probeer niet je product te slijten door in discussies alleen promoties te plaatsen met jouw aanbiedingen, dat heet hashtagspam. En spam wil niemand voorzover ik weet.
 6. Gebruik lists
  Lijsten zijn een onderbelichte eigenschap van Twitter. Via lijsten kun je wie je volgt opdelen in relevante brokken met gezamenlijke eigenschappen. En nog mooier, voeg je iemand toe aan een publieke lijst, dan ziet die persoon dat. Wederom een kans om teruggevolgd te worden.
  Daarnaast kun je met relevante lijsten anderen verleiden om die lijst, en wellicht ook je account, te gaan volgen.
 7. Bedank je nieuwe volgers af en toe
  Afhankelijk van hoe sterk de aanwas is kun je eens per dag, of eens per week je nieuwe volgers verwelkomen. Dat is aardig, ze voelen zich er welkom door. Dat hoeft niet allemaal apart, en ook zeker niet via een geautomatiseerde DM!
  Als je het doet, verpak/ voeg aan de tweet iets leuks toe, een link, een mop, een foto; dan vinden je volgers die je al langer volgen die tweets ook leuk/ waardevol.
 8.  Integreer, integreer en oh ja, integreer
  Voor je direct al je netwerken gaat koppelen, nee dat bedoel ik niet. Ik vind het koppelen van netwerken geen goed idee! Wat ik wel bedoel is: zorg dat anderen je kunnen vinden. Zet je Twitter account op je visitekaartje, in je emailhandtekening, op je wagenpark, je briefpapier, je website en overal waar je denkt dat je waardevolle volgers hem zouden kunnen zien in de juiste context.

Bovenstaande tips zijn zeer waarschijnlijk niet alle tips die je goede volgers op kunnen leveren. We hebben het nog niet gehad over directories als WeFollow, je avatar of favven gehad. Heb jij nog goede tips of werkzame legale) trucs? Deel ze met ons in de comments.

Bron: SocialMediaToday ©Twittermania @Hermaniak

Gerelateerde artikelen

4 reacties to “8 tips hoe je meer kwalitatief goede Twitter volgers krijgt”

 1. Regel 9: Spelling, spelling & spelling (re: “Intergreer” in regel 8) ;-)

 2. regel 8. = regel 8 . (damn you, auto-emoticons)

 3. Aangepast, bedankt

 4. ruud says:

  leuke tips, maar nog niet duidelijk.

Reageer...