twittermania.nl

facebook rss

Het Nederlandse spoorwegennet in tweets

Door op 18 - 11 - 2011 11:11

Twitter is een echte goudmijn voor allerlei data. Het delven van dat goud is nog niet zo eenvoudig, maar zo af en toe lukt het om een klompje te vissen uit de enorme hoeveelheid tweets die iedere dag worden verstuurd. Deze week meldden we al dat onderzoeker Erik Tjong Kim Sang van de Rijksuniversiteit Groningen vrijwel alle Nederlandstalige tweets verzamelt. Daaruit zijn interessante conclusies te trekken over het aantal twitteraars, maar Erik vroeg zich ook af wat er zou gebeuren als je de tweets met lokatiegegevens op een plat vlak zou plotten. Dat levert een spectaculair plaatje op van Nederland.

(Klik op de afbeelding hierboven voor een grotere versie)

Voor de kaart gebruikte Erik alle Nederlandse tweets uit 2011 met lokatiegegevens. Dat is trouwens maar 1% van het totaal aantal verstuurde tweets, maar tussen 1 januari en 31 oktober levert dat nog altijd bijna 6 miljoen tweets op. Die zijn gebruikt om de onderliggende kaart van Nederland te tekenen.

De rode puntjes op de kaart zijn de ‘geo-tweets’ die het woord ‘trein’ bevatten (bijna 35.000). Daarmee is het spoorwegennet van Nederland goed zichtbaar. Echt fascinerend!

©Twittermania @bertiebee

 

Gerelateerde artikelen

Reageer...