twittermania.nl

facebook rss

Afgelopen week kreeg ik een vraag doorgespeeld of ik een tool kende waarmee je analyses kon uitvoeren op de bio’s van je volgers. Nu ken ik best wel veel tools, maar hierop moest ik het antwoord schuldig blijven. Maar gelukkig ben ik niet alleen en kreeg ik, en de vraagstellers, een reactie van Patrick Mackaaij waarin hij een link plaatste naar zijn blog met de opmerking of dit was wat we zochten. Ik weet niet of de vraagstelster hiermee van een antwoord voorzien werd, maar ik vond de tool die hij daar laat zien zo leuk dat ik hem met jullie wil delen op deze druilerige zondag.

De tool die Patrick maakte haalt via de Twitter API publieke gegevens van al je volgers op en plaatst die in een tekstveld waaruit je ze vervolgens kunt kopiëren en in een ander programma kunt plakken om er analyses mee uit te voeren. Daar kun je gewoon Excel voor gebruiken.

Helaas ben ik niet zo’n cijferkoning, dus ik gebruikte de tool om twee simpelere acties mee uit te voeren.

Als eerste koos ik ervoor de bio’s van mijn volgers te importeren. Die tekst plakte ik vervolgens in Wordle, dat is een online tool waar je wordclouds mee kunt maken. Het resultaat is een afbeelding met de meest gebruikte woorden die mijn volgers in hun bio hebben staan:

Mijn volgers zijn dus bezig met social media, marketing en communicatie. Dat is niet zo vreemd, we schreven al eerder dat op Twitter mensen de neiging hebben om gelijkgestemden te volgen en zo mini-communities te maken. Mijn volgers passen dus vrij goed bij mij!

Als tweede wilde ik eens kijken hoe de geografische spreiding is van mijn volgers:

Bij deze Wordle heb ik er een paar termen als Nederland en The Netherlands uitgehaald om alleen de plaatsnamen over te houden. Klopt best wel met wat ik al dacht, maar het blijft leuk om dat zo eens een keer te zien.

Als laatste probeerde ik een simpele berekening in Excel; ik wilde weten wat het gemiddelde aantal volgers is dat mijn volgers hebben. Ik heb op het moment van schrijven 979 mensen die me volgen en gemiddeld hebben zij 4726,467824 volgers, wat ik eigenlijk best wel veel vind voor een gemiddelde, ik haal het niet…

Op zijn blog laat Patrick nog veel meer voorbeelden zien van analyses die je met Excel kunt uitvoeren. Ik vond het niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Bron: EenManierOm.nl ©Twittermania @Hermaniak

Gerelateerde artikelen

5 reacties to “Zelf analyses uitvoeren op je Twittervolgers… en meer!”

 1. Nico says:

  Als je dit cool vindt, raad ik je aan je aan te melden op http://ztickerz.com voor de beta.

 2. Marleen says:

  Dat gemiddeld aantal volgers leek me overdreven hoog, tot ik zag dat je er mensen tussen hebt zitten met >200.000 volgers… Ach, je zit toch nog bij de bovenste 30% :-)

 3. @Marleen Ja, dan schiet het gemiddelde wel omhoog ja, maar bij de bovenste 30% van wat?

 4. Marleen says:

  Als je alle aantallen volgers van jouzelf en jouw volgers op een rijtje zet (hoog naar laag), zit jijzelf bij de bovenste 30%.

 5. @Marleen, Ahh, dank je voor de reactie, je zit mijn account te analyseren ;-)

Reageer...