twittermania.nl

facebook rss

Twitter wordt veel en vaak gebruikt voor het verspreiden van nieuws. Vooral als gebeurtenissen plotseling en onverwacht optreden wil de toevoeging ‘Brekend’ nog wel eens voor een enorme hoos aan tweets en retweets zorgen. Maar brekend nieuws hoeft niet altijd waar te zijn, de informatie kan net verkeerd begrepen zijn of de vork kan anders in de steel zitten dan gedacht. Dan is een update om zaken recht of in perspectief te zetten de manier om dat te corrigeren, maar verbeterde updates krijgen bijna nooit zoveel momentum als de verkeerde originelen blijkt nu uit onderzoek.

We kennen allemaal voorbeelden van brekend nieuws, dat achteraf niet waar blijkt te zijn. Elke dag wordt er bijvoorbeeld wel een bekend persoon doodverklaard op Twitter. Maar bij crisisbeheersing kan foutief brekend nieuws een serieus probleem zijn, daarom kreeg Twitter op het gebied van betrouwbaarheid ook een dikke onvoldoende.

Tweets met foutieve informatie, zeker als de informatie in kwestie een beetje controversieel is, krijgen veel meer momentum en bereiken daardoor veel meer mensen dan de tweets die de fouten corrigeert.

Tijdens een congres over informatie en misinformatie dat op Harvard Universiteit werd gegeven liet Gilad Lotan, vice-president voor onderzoek en ontwikkeling bij SocialFlow, aan de hand van een grafiek zien hoe de twee informatiestromen zich tot elkaar verhouden:

Bovenstaande grafiek toont het bereik in tijd van twee tweets over Occupy Wallstreet. De eerste tweet, met verkeerde infromatie, beschrijft hoe het NYPD het luchtruim boven de protesterende demonstranten sluit. Dat zou kunnen duiden op acties en krijgt dus veel momentum:

De tweet die de foutieve informatie herstelde was lang niet zo ‘spannend’ en zeker niet ‘brekend’, en kreeg dus veel minder aandacht:

Daar zijn een aantal redenen voor te geven. Brekend nieuws is vaak spannend, mensen willen graag laten zien dat ze helemaal op de hoogte zijn en zullen de tweet retweeten, soms zelfs zonder het nieuwsbericht zelf geverifieerd te hebben! Een correctie daarop is dan niet meer zo ‘leuk’ en kan je zelfs ontmaskeren en daardoor zullen die correctietweets niet meer zovaak geretweet worden.

Maar als je die tweet nu eens verpakt als net zo brekend? Zou dat helpen? Ik kan het helaas niet zelf testen, maar als de correctietweet van NYPD News nu eens zo eruit had gezien:

#Breaking! NBC News spreads false information about closing airspace over #occupyWS which misleads innocent protesters #OWS

Ik denk dat een tweet die zo opgesteld wordt wel eens net zoveel momentum kan krijgen. Helaas zijn overheidsinstanties gehouden aan regels die dat waarschijnlijk niet toestaan.

Welke manieren kun jij verzinnen om gorrectietweets net zoveel momentum te geven als hun ‘brekende’ voorlopers?

Bron: Poynter.org ©Twittermania @Hermaniak

Gerelateerde artikelen

5 reacties to “Foute tweets bereiken meer mensen dan de verbeterde updates”

  1. Lucy says:

    Koko’s olie hoeft je niet altijd uit te wsaesn het is ook goed voor je hoofdhuid.Alleen als je een conditinor gebruikt is het verstandig om het de dag daarna uit te wsaesn als je kroes of veel culy hair hebt. Als je een lekje olie gebruikt kan je het gewoon in je haar laten. Dat doen ze ook altijd bij kleine kinderen.

  2. Full of salient points. Don’t stop believing or writing!

  3. I’ve been looking for a post like this forever (and a day)

  4. How could any of this be better stated? It couldn’t.

  5. Yup, that’ll do it. You have my appreciation.

Reageer...