twittermania.nl

facebook rss

Twitter wordt steeds vaker gebruikt door onderzoekers van allerlei pluimage. Kijk maar eens in onze sectie onderzoek welke verschillende soorten onderzoekers allemaal gebruik maken van de stroom informatie die we iedere dag weer produceren (in NL alleen al 5 miljoen per dag!). Maar wie ooit begonnen is aan een universitaire studie en documenten heeft in moeten leveren weet dat er regels bestaan hoe je verwijst naar de bronnen die bij je onderzoek gebrukt zijn: de APA regels. Vanmorgen vond ik daar een aanvulling op die me wel interessant leek; hoe citeer je een tweet in een wetenschappelijk document?

Omdat ik niet zeker weet of er in de APA-regels al beschreven is hoe je een tweet moet citeren heb ik mijn vraag ook in mijn netwerk gesteld zojuist:

Indien daar een relevant antwoord op komt dan zal ik dit bericht aanvullen met die informatie. Lezers die aanvullende kennis hebben vraag ik ook met klem die te delen in de comments. Hoewel ik er nog nooit een vraag over gezien heb denk ik dat dit inderdaad wel een issue is dat we op moeten lossen. In de toekomst zie ik hier meer en meer gebruik gemaakt van gaan worden, dus een standaard zoals APA die voorschrijft lijkt me geen overbodige luxe. Wellicht kan dit daar de aanzet voor zijn?

De oplossing die ik vond komt van de Amerikaanse MLA (Modern Language Association):

Zij adviseren dus om bovenstaande structuur te hanteren. Laat ik die op mijn vraagtweet van daarvoor los, dan krijg je dus zoiets:

Couwenbergh, Herman, (Hermaniak).
“Weet iemand of de APA-regels voor wetenschappelijke bronverwijzingen ook al regels voor Tweet citaten heeft?” 4 maart, 09:24. Tweet

De MLA heeft daarnaast nog een paar aanvullende regels bijgeleverd:

Begin the entry in the works-cited list with the author’s real name and, in parentheses, user name, if both are known and they differ. If only the user name is known, give it alone.

Next provide the entire text of the tweet in quotation marks, without changing the capitalization. Conclude the entry with the date and time of the message and the medium of publication (Tweet). For example:

Athar, Sohaib (ReallyVirtual). “Helicopter hovering above Abbottabad at 1AM (is a rare event).” 1 May 2011, 3:58 p.m. Tweet.

The date and time of a message on Twitter reflect the reader’s time zone. Readers in different time zones see different times and, possibly, dates on the same tweet. The date and time that were in effect for the writer of the tweet when it was transmitted are normally not known. Thus, the date and time displayed on Twitter are only approximate guides to the timing of a tweet. 

Dat ziet er behoorlijk solide uit, er is zelfs rekening gehouden met de verschillende tijdzones, maar ik mis nog iets… Omdat ook wetenschappelijke documenten steeds vaker digitaal beschikbaar komen vraag ik me af waarom er geen url of unieke handle-code in staat. We weten allemaal dat het terugvinden van een tweet, ook al heb je de unieke tekst daarvan, na een dag een twee een onbegonnen of in ieder geval vrij moeilijke taak is. Maar de tweets unieke handle blijft wel beschikbaar, dus waarom daar geen gebruik van gemaakt?

Even voor wie nooit met APA-regels voor citeren heeft hoeven werken. De tekst waarover we het hebben hierboven geldt voor de verwijzing van het citaat! In de bodytekst van het wetenschappelijke stuk staat gewoon de tweet met een getal dat verwijst naar de noot aan het einde van de tekst waar dit dan weer staat als verantwoording.

Zoiets dus:

“Weet iemand of de APA-regels voor wetenschappelijke bronverwijzingen ook al regels voor Tweet citaten heeft?” [301]

De uitgebreidere quote staat dus aan het eind van de tekst met alle andere noten en verwijzingen.

Maar ik stel dus voor om ook de url of unieke handle code erbij te plaatsen voor elektronische verwijzing. Ook heb ik hieronder het @ teken voor de Twitter accountnaam geplaatst, dan is het mijns inzien duidelijker.

Dan zou het dus als volgt eruit zien:

Couwenbergh, Herman, (@Hermaniak).
“Weet iemand of de APA-regels voor wetenschappelijke bronverwijzingen ook al regels voor Tweet citaten heeft?” 4 maart, 09:24. Tweet
https://twitter.com/#!/Hermaniak/statuses/176221499441692672

Of alleen het nummer om het korter te houden:

Couwenbergh, Herman, (@Hermaniak).
“Weet iemand of de APA-regels voor wetenschappelijke bronverwijzingen ook al regels voor Tweet citaten heeft?” 4 maart, 09:24.
Tweet: 
6221499441692672

Benieuwd wat de lezers die hier regelmatiger mee te maken hebben er van vinden…

Bron: The Atlantic ©Twittermania @Hermaniak

PS Dit artikel is na plaatsing aangepast met op- en aanmerkingen van de comments hieronder. Dank voor wie bijdraagt, nu nog de academici die het gaan implementeren…

Gerelateerde artikelen

9 reacties to “Hoe citeer je een tweet in een wetenschappelijk document?”

 1. J.B. Troost says:

  Interessant!

  Zou het citaat evt. ook met een shortener mogen? En hoelang moet een citaat traceerbaar (lees: online) zijn? Of eigenlijk: hoelang dienen Twitter, Posterous, Disqus, etc. hun gegevens te bewaren? En wat als het geciteerde account verwijderd wordt/is?

  Ik zie in de APA voorbeelden trouwens geen @ voor de user name staan. Met @ vind ik trouwens wel een duidelijker (extra) verwijzing cq. onderscheid tussen de verschillende ‘aanbieders’.

 2. @J.B. Goed punt van die bewaarbaarheid! Daarom is de url erbij ook een aanvulling en staat de totale tekst er ook bij. Die @ erbij is een oprechte vergissing mijnerzijds. Maar blijkbaar wel een logische :-)

 3. Debby Smits says:

  Als ik de regel van de MLA goed interpreteer zou uw verwijzing er zo uit zien:

  Couwenbergh, Herman. (@Hermaniak).
  “Weet iemand of de APA-regels voor wetenschappelijke bronverwijzingen ook al regels voor Tweet citaten heeft?” 4 maart, 09:24. Tweet

  Dus met de username tussen haakjes en een punt erachter.
  Mijn docent op de master SEN is nogal precies op de APA, dus dat ben ik ook geworden, op alle details…

 4. Debby Smits says:

  Oh, en er zit een spelfoutje in uw stuk (1e alinea): gebrukt i.p.v. gebruikt.

 5. Waarom beperken tot Twitter? Kan je dan niet beter meteen een flexibele format maken voor ‘social messages’ tout court, waarbij je vb. de tag ‘Twitter’ kan vervangen door ‘Google+’ of ‘Facebook’? Of was dat reeds de bedoeling?

 6. Maurice says:

  Ik vind de versie met URI beter dan alleen tweet ID, omdat ook niet-Twitterkenners de bron dan zouden moeten kunnen vinden.

  p.s. Wel te hopen dat twitter dan niet al te snel niet-backwardscompatible hun url structuur overhoop halen.

 7. @debby Goed punt, zal het hierboven aanpassen en de APA regels moeten streng toegepast worden geloof ik, dus daarom pas ik het ook maar aan ;-)
  @Debby dank, aangepast
  @Maarten goed punt, vind ik dan
  @Maurice Ik geloof dat binnenkort die #! ertussenuit gaat verdwijnen, maar is nog niet zeker (daarom nog niet hier behandeld). Dus wat dat betreft zou de id, met alleen nummer, beter zijn omdat die bij elke url zou blijven werken!

 8. Op de website van de Studiecentra HAN is bij het onderdeel APA-richtlijnene nu een aparte toevoeging ‘Social Media’ geplaatst met voorbeelden van Twitter en Facebook.
  http://specials.han.nl/themasites/studiecentra/verwerken-en-delen/bronnen-vermelden/apa-normen/#comp00004b902de60000000b27453d
  Vriendelijke groeten,
  @ivhts
  Irma van Zanten

 9. Interessant probleem. Hoe staat het echter met de APA-regels voor citeren uit een e-mail of mondelinge mededeling. Eerlijk gezegd heb ik me dat nooit afgevraagd, maar door dit probleem wordt het opeens actueel. Tot nu tot doe ik dat door bij het citaat in de tekst een noot te zetten, die luidt: “mededeling per e-mail” of “mondelinge communicatie”.

Reageer...