twittermania.nl

facebook rss

Veel, zo niet bijna alle, dingen die we nu voor vanzelfsprekend nemen in ons dagelijks gebruik van Twitter zijn niet door Twitter zelf bedacht, maar zijn gegroeid omdat wij, de gebruikers, ermee begonnen en zijn pas later functioneel toegepast binnen Twitter zelf. Één van die dingen is de @reply waarmee we tegenwoordig reageren of antwoorden op een tweet. De eerste keren dat die @ in een tweet verscheen had overigens niets te maken met het feit dat je op iemand antwoordde of zelfs maar dat die met een username te maken had. Ze verwezen veel meer naar het woord ‘at’ in de zin van de locatie waar je was dan naar een persoon; er stond zelfs een spatie tussen de @ en de activiteit! Hieronder vind je een korte historische terugblik.

De allereerste keer dat een @-teken op Twitter gebruikt was dat door Evan Williams om te laten weten dat hij een burrito voor ontbijt ging eten… Oh jee, een eettweet!. Twitter was slechts 4 dagen oud toen dit gesprek startte.

De meest gebruikelijke tweets waren vrij saai “@ work” hoewel niet iedereen het @-teken gebruikte.

De manier waarop het @-teken hier gebruikt wordt komt van een oudere dienst met de naam DodgeBall. Later kwam DodgeBall terug als FourSquare die we nu nog kennen en veelvuldig gebruiken. FourSquare gebruikte in het begin ook het @ teken voor check-ins.

De eerste twitteraars gebruikten het @-teken zelfs om de tijd aan te geven.

En sommigen gebruikten het gewoon als alternatief voor het woordelijke ‘at’ in het Engels’ in de betekenis van ‘Waar ben je?’.

De eerste keer dat het @-teken in zijn huidige betekenis op Twitter werd gebruikt was in een gesprek tussen  Ben Darlow en Neil Crosby. het gesprek ging over het toegankelijker maken van converstaies op twitter.

NeilCrosby reageerde correct en was het er mee eens:

Dat was de eerste keer dat het @-teken op een ‘correcte’ manier gebruikt werd en leidde de standaard van een @username mention in. In een verder gesprek werd de standaard verder uitgewerkt.

De allereerste keer dat de @reply op die manier werd gebruikt was dus op Thanksgiving day, 23 November 2006.

In de daaropvolgende dagen was het erg rustig rond het format van de @reply die Ben Darlow (@kapowaz) en Neil Crosby ontwikkeld hadden. De volgende persoon die het ging gebruiken was Robert S Andersen. Interesasant genoeg is hij nu creative director bij Square,  Cameron Waters, co-founder van Square, volgde daarop snel met een reactie waarbij het @-teken gebruikt werd om aan te geven dat het aan een persoon gericht was.

Geen van hen gebruikte het echter op de ‘correcte,’ zojuist bedachte, manier van Ben en Neil. Tom Coates bijvoorbeeld gebruikt het de ene keer met zijn Twitter accountnaam, maar daarna weer met zijn blognaam: PlasticBagUK.

Een paar anderen gebruikten het daarna ook nog, maar toen werd het stil rond het @-teken en liep het kans om een stille dood te sterven. Maar John Hicks bleef het gebruiken. Suw komt dicht bij de huidige manier van gebruik, bijna een maand nadat het voor het eerst opdook.

In de eerste week van januari 2007 wordt het @-teken, toen nog vooral met een spatie tussen teken en naam, door genoeg mensen gebruikt. Maar dan komt het boemerangeffect eraan. Omdat het door gebruikers bedacht, ingevoerd en gebruikt werd kon het door Twitter zelf nog niet efficient gebruikt worden naar alle andere gebruikers en volgers van een bepaald account.

Niemand kon echt een besluit nemen of er nu een spatie of niet tussen moest.

Sommigen gaven de voorkeur aan de naam gevolgd door een dubbele punt: helaam zonder @-teken.

Na enige tijd legde Brad Wright uit dat het @-teken al elders dan op Twitter gebruikt werd op de in de zin van iemand bedoelen! Tegenwoordig wordt het echter vooral in verband gebracht met Twitter.

En natuurlijk zijn er ook tegenstanders die geheel in verwarring gebracht worden door al die @-gesprekken en @-spam doet ook zijn intrede.

Uiteindelijk is het KevinMarks die het @-teken in gebruikt zoals we dat nu allemaal doen, ironisch genoeg door uit te leggen hoe een @reply werkt.

Gaandeweg begint het @-teken ingeburgerd te raken, maar het duurt nog tot mei 2008 voordat Twitter het officieel gaat implementeren. 2 jaar nadat het voor het eerst opdook en een half jaar nadat het voor het eerst op de huidige manier voorgesteld werd.

Bovenstaand laat mooi zien hoe in de begindagen van Twitter het platform mee vormgegeven werd door de gebruikers, iets waar we nu voor moeten vrezen sinds Twitter met de Uniform Experience steeds meer developers van het platform uitsluit.

Bron ©Twittermania @Hermaniak

Gerelateerde artikelen

Reageer...