twittermania.nl

facebook rss

LOL, ik weet niet of het jullie wel eens overkomen is, maar zie regelmatig discussies over zelfverklaarde Guru’s of Goeroes die via hun bio je willen overtuigen dat zij de experts zijn op het gebied van social media. Persoonlijk ben ik van mening dat je maar beter aan anderen kunt overlaten om je zoiets als Guru of zo te laten betitelen (Guru is overigens Sanskriet voor ‘leraar’). Maar niet iedereen denkt er zo over; sterker nog, er blijken maar liefst 181.354 zelfverklaarde social media guru’s, experts en zelfs ninja’s op Twitter rond te hangen!

social-media-guru

Dat blijkt uit onderzoek van What’sNextBlog en Followerwonk. Een enorme stijging in amper drie jaar tijd, WhatsNextBlog onderzocht dat namelijk ook al eens in 2009, en toen waren er ‘maar’ 18.000.

Het volledige overzicht met alle verschillende versies van de zelfverheerlijking zie je hieronder:

social-media-guru2

Helemaal onderaan staat nog een soort ‘bonus’, er blijken zelfs 174 social media … ehhh… prostituees zullen we maar ze maar even betitelen.

Mocht je zelf in de markt zijn voor advies op het gebied van social media, let dan niet op de term Guru in de bio van de persoon die je wilt inhuren, maar let op de volgende punten:

 1. een social media expert brengt ervaring aan de tafel, niet alleen inzichten en theorieën
 2. ze geven oplossingen en geen formules
 3. ze beloven geen snelle simpele oplossing voor je gat in de omzetprognose

Iedereen die iets anders dan bovenstaande simpele regels belooft, moet in eerste instantie met wantrouwen en achterdocht tegemoet getreden worden…

En laten we eerlijk zijn, social media expert worden kost je maar een week en een boek.

Weet je nog niet wat een social media guru is? Dan helpt onderstaande video, uit 2009(!) je op weg om hem of haar te herkennen:

Bron ©Twittermania @Hermaniak

Gerelateerde artikelen

2 reacties to “181.354 zelfverklaarde social media guru’s op Twitter”

 1. Ruben says:

  Dat zijn er een hoop!

  Ik vind eerlijk gezegd: social media marketing, social media marketer en zelfs Social Media consultant niet echt in het rijtje van zelfverklaarde guru’s, ninja’s en experts passen.

  Maar dan nog zijn er alsnog 113.548 te veel zelfverklaarde guru’s!

 2. Madeleine says:

  Leuk artikel Herman. En een hilarisch filmpje!

Reageer...