twittermania.nl

facebook rss

Gisteren lieten we je kennismaken met een tooltje dat in rap tempo aan populariteit wint omdat het je in staat stelt om zelf tweets van beroemde of bekende personen of merken te maken. Maar in datzelfde artikel waarschuwen we ook ook voor de consequenties van dergelijke tools: mis- of desinformatie. En we weten allemaal wel hoe snel neptweets de wereld rond kunnen gaan, ondanks (of wellicht zelfs omdat) wat ze  vertellen niet waar is! Denk maar eens aan al die celebs die tijdens ongelukken om te leven kwamen, en dat moesten corrigeren! En dat gebeurt heel erg vaak! Daarom wordt de roep om een soort ‘meldingssysteem’ weer veel gehoord!

misinformation

Het tooltje dat we gisteren lieten zien bestaat al even, maar heeft door de post van Brian Solis weer een nieuwe boost gekregen, zoals je kunt zien in de tweets die mensen er nu mee maken. Ik denk dat er een aantal Russische en Arabische blogs er aandacht aan hebben besteed zo te zien.

Een HuffingtonPost redacteur meldde een jaar geleden al dat de tool waarschijnlijk inbreuk maakte op Twitters TOS (Terms of Service), maar blijkbaar is bij Twitter nog geen alarmbel afgegaan.

Daardoor kunnen al meer dan 12 maanden faketweets mensen op het verkeerde been zetten, en zoals we al eerder lieten zijn blijken nepberichten verder te reizen dan hun correcties.

Dat vraagt om een systeem dat gebruikers in staat stelt om neptweets te ‘flaggen’ zodat anderen daarna weten dat er iets mis is met het bericht, en niet klakkeloos de desinformatie retweeten en daarmee nog meer mensen misleiden, bewust of onbewust! Zeker in de financiële sector kan een nepbericht verstrekkende gevolgen hebben!

Blogster Zeynep Tufekci overkwam eerder deze week iets, zij het niet via de tool, toen ze dacht dat de nieuwe paus een ander account gebruikte dan het @Pontifexaccount. Zij tweette een update met daarin onbedoelde foute informatie. Ondanks het feit dat ze de originele tweet verwijderde en een correctie plaatste zag ze de originele tweet nog veelvuldig geretweet worden.

In een blogpost stelt ze een systeem voor waarbij de opsteller van de originele tweet die tweet kan opvolgen als misinformatie met een nieuwe tweet waarin met grote rode letters ERROR of REDACTED overheen geplaatst is:

misinformation-tip

Op die manier zou met een update het origineel gecorrigeerd kunnen worden. Maar de kans dat mensen beide tweets zullen zien is klein. Daarom moet er een ander systeem bedacht worden.

De optie zou de ‘eigenaar’ van de tweet in staat moeten stellen om zijn of haar eigen tweet als misinformatie te kenmerken, zoals je ook een bericht zou kunnen favven. Daarbij zou iedereen die vanaf dat moment de tweet onder ogen krijgt erop gewezen worden dat de inhoud foutief is.

misinformation-tip2

Tevens zouden mensen die de tweet willen retweeten een waarschuwing krijgen:

misinformation-tip3

Ik zie hier wel wat in, en volgens mij kan de tweede tip ook op Tufekcis idee toegepast worden. Daardoor zou de tweet direct herkenbaar zijn.

Wat hierbij blijft is de tweet die geretweet wordt op de oude manier met RT @naam ervoor en extra informatie van de retweeter. Die zijn als zodanig niet meer te ‘veranderen’ door de originele tweeter.

Hoe zou daarop actie ondernomen kunnen worden? Ik ben er nog niet uit, maar wie weet heeft iemand van jullie daar een goede tip voor. En tot die tijd gewoon even het originele account bekijken of de tweet die je wilt doorspelen naar jouw volgers wel echt waar is. Voorkomen is beter dan…

Bron ©Twittermania @Hermaniak

Gerelateerde artikelen

Reageer...